Luonnon kämmenellä

Lapsuusvuosiini kuului monen vuoden ajan kotikylän lapsi- ja nuorisokuorossa laulaminen. Oma ikäpolveni ja siitä vielä nuoremmat, me vartuimme musiikin, yhteisen musisoinnin ja laulamisen kautta yhteisössä, jossa jokainen oli tervetullut. Kirkkokuoron ohjelmistoon kuuluivat erilaiset hengelliset laulut, virretkin. Vaikka minulla ei ole sellaista uskonto- ja jumalasuhdetta, mitä kulttuurimme ja perimämme ohjaa, ovat tietyt virret edelleen hyvin muistoissani ja niillä on oma merkityksensä minulle.

”Päivä vai ja hetki kerrallansa, siitä lohdutuksen aina saan.” Tämän lauseen sanomaa olen aikuisiän viime vuosien aikana elänyt todeksi. Olen tietoisesti pyrkinyt välttämään ennalta murehtimista ja asioista stressaamista. Kun pysähdyn hetken äärelle, näen sen kauneuden ja merkityksellisyyden. Jos elämä on suoritusta suorituksen perään ja jonkun ihmeen odottamista, ”sitten, kun….” ajan ihannointia toiveiden ja haaveiden täyttäjänä, voi käydä niin, että elämä on mennyt hyvän matkaa eteenpäin, huomaamatta. Jälkeenpäin on turha jossitella, miksi en elänyt silloin vaan odotin jotain tapahtuvan ”sitten, kun…”.

Eräs toinen virsi melodiansa kauneudella inspiroi minua nimeämään Luonnon kämmenellä- tapahtuman. Luonto on nimittäin ihmisen koti. Luonto tarjoaa meille moninaisia hyödykkeitä. Me olemme arkisessa elämässämme hyvin riippuvaisia luonnosta ja sen voinnista – hyvinvoinnista ja terveydentilasta. Nykyajan sukupolvet ovat tottuneet luonnon hyödykkeisiin siinä määrin, että niitä ei aina osata arvostaa saati pohtia, mistä hyödykkeet ovat peräisin. Luonto on ihmisen koti muutoinkin kuin ravinnon ja kulutustarvikkeiden tuottajana. Aivotutkijat ovat todenneet, ettei ihmisaivoissa ole tapahtunut merkittävää muutosta kuluneitten 10 000 vuoden aikana. Nykyihmisen aivotoiminta perustuu hyvin pitkälle edelleen hengissä säilymiseen.

Meidän keho ja erityisesti aivot nappaavat informaatiota ympäröivästä luonnosta silloinkin, kun emme sitä tule ajatelleeksi. Nykyajan työelämä vaatii ihmisiltä yhä enemmän. Olemme informaatiotulvassa kelluvia, jotkut jopa lähes hukkuvia olentoja, jotka pyrkivät lepuuttamaan rassaantunutta mieltä ja kehoa pakenemalla niistä ympäristöistä, joissa kuormitustekijät saavat voimaan meidän huonosti. Emme me heikkoja ole. Emme me sairaita ole. Jatkuvan ja monivivahteisen informaatiotulvan tsunamissa on tervettä kokea väsymystä ja kuormitusta. Väsymys ja kuormittuneisuus on meidän aivojen tuottama hätäsanoma, että liika on liikaa. Ainakin suomalaisista suuri osa kokee saavansa apua, lepoa, rauhaa, hiljaisuutta jne. luonnosta. Luonnolla on taika, jolla se saa meidät kääntymään puoleensa. Luonto ottaa meidät vastaan sellaisina kuin olemme. Se ei arvostele, ei arvioi eikä kritisoi. Se ei muistuta tekemättömistä töistä eikä nälvi riittämättömyydestä. Se ei katso ylen eikä vaadi meiltä mitään.

Siitä huolimatta, että luonto tarjoaa vastikkeettomia palveluksiaan, jostain syystä luonnon laaja-alaisia hyvinvointia ja toimintakykyä ylläpitäviä elementtejä ei aktiivisesti hyödynnetä. Suurikin luonnonystävä ja luonnon palveluiden suurkuluttaja voi havahtua ajatukseen, että pako todellisuudesta metsään saattaa olla muodostunut suoritukseksi. Ohjatut luontoaiheiset retriitit, tapahtumat ja kurssit vastaavat tarpeeseen saada uusia eväitä palata luonnon äärelle ilman suorittamista. Hyödyt ovat moninaisia niin mielen kuin kehonkin hyvinvoinnille.

Luonnon kämmenellä- tapahtuma tarjoaa mahdollisuuden irtautua arjesta, työstä, tehtävistä ja velvollisuuksista. Viikonlopun aikana Sinulla on mahdollisuus keskittyä tässä ja nyt- hetkeen ja altistua luonnolle. Verkkainen oleminen, #haahuilu on balsamia mielelle ja keholle. Viikonlopun ohjelma on rakennettu terveyttä, toimintakykyä ja hyvinvointia tukevaksi. Lähtökohtana kaikelle on se, että luonnossa vietetään aikaa. Japanilaisen perinteen mukainen shinrin-yoku, metsäkylpy on luonnon tarjoamien hyvinvointivaikutusten ympärillä ”kylpemisessä”. Vaikutukset ovat saavutettavissa eri aistijärjestelmien avulla.

Luonnon kämmenellä kaikille tilaa riittää – olet tervetullut sellaisena kuin olet!

Lisätietoja tapahtumasta löydät alla olevan linkin kautta.

Luonnon kämmenellä

Flaikku_kuva
Luonnon kämmenellä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: