Mitä on metsäterapia, ohjattu metsäterapiakävely?

https://www.instagram.com/p/BmS-yhiHXV3/?taken-by=atofiosoy

Metsäterapiaohjaaja ohjaa turvallisia, lempeitä ja järjestelmällisesti suunniteltuja kävelyretkiä, joiden aikana ihmisillä on mahdollisuus kokea metsän parantava voima. Metsä itse on terapeutti. Tässä yhteydessä ei tarkoiteta ainoastaan metsäluontoa vaan yhtä hyvin tunturia, merimaisemia, järviä jne. Vaikka kyse ei ole varsinaisesta terapiasta, voivat kokemukset hyvinkin olla terapeuttisia. Ohjaajat eivät ole terapeutteja vaan ohjaajia, jotka ovat saaneet standardoidun koulutuksen ja sertifioinnin.

Kuvittele, että metsä tai muu luontoympäristö on tila tai huone, jonne päästäkseen täytyy ensinnäkin altistua luonnolle ja lähteä matkaan. Kuten sisätiloihin saapumisessa, on ensin astuttava verannalle, portaikkoon tai vastaavaan. Seuraavaksi edessä on ovi, joka on aukaistava, jotta pääsee siirtymään sisälle. Ohjaajan tehtävänä on huolehtia tästä siirtymisestä ja avata ovi sisätiloihin. Tähän toimintaan on olemassa jäsennelty toimintatapa (Standard of sequence), jonka ohjaaja on oppinut ja omaksunut koulutuksessaan ja harjoittelujaksollaan. Ohjaajan toimesta sekä käyntiä että olemista hidastetaan. Vauhdin, kiireen, stressin ja touhuaddiktion vaimentamiseksi ohjaajalla on laaja valikoima sanallisia ohjaustyökaluja. Näillä keinoilla aistit saadaan viritettyä luontotaajuudelle. Se tarkoittaa myös ihmisen oman taajuuden säätämistä tässä ja nyt- hetkeen itsensä kanssa luonnossa. Voidaan sanoa, että tämä on vaihe, jossa ohjaaja toimii oven avaajana luonnon tilaan. Tämän jälkeen luonto hoitaa oman osuutensa, toimii virkistäjänä, lohduttajana, uusien ideoitten tai ajatusten virittäjänä ja jopa terapeuttina. Kävelyn päätteeksi ohjaaja huolehtii oven sulkemisesta, mikä niin ikään noudattaa standardoitua toimintatapaa.

Ohjatut metsäterapiakävelyt eivät ole perinteisesti merkittyjä vaelluksia. Yksittäinen ohjattu kävely kestää tyypillisesti 2-4 tuntia. Kävelyreitin pituus vaihtelee runsaasti osallistujien toiveiden, tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Lyhimmillään se voi olla vaikkapa 100 metriä. Pisimmillään ohjaamani kävely on ollut viitisen kilometriä.

Hyvinkin lyhyessä ajassa useimmat ihmiset kokevat kosketuksen luonnon kanssa paljon syvemmällä tavalla kuin koskaan aiemmin. Tämä on hämmästyttävä ja voimakas kokemus niillekin, jotka itse kokevat olevansa täysin luontoihmisiä, joilla on jo tapana viettää paljon aikaa luonnossa. Metsäterapiakävelyihin osallistuneilla ihmisillä on vahva kokemus metsän ja luonnon syvällisestä merkityksestä omalle hyvinvoinnille.

Metsäterapiaohjaajia koulutetaan taidolla, huolellisella suunnittelulla ja tiedolla, jotka ovat välttämättömiä näiden kokemusten tukemiseksi. Kun ohjaajilla on kehittynyt hyvinvoinnin tuntemus yhdistettynä käytännön kokemukseen sekä tieteelliseen tietoon, voivat he alkaa yhdistää metsäterapiaa, luonnon hyvinvointivaikutusten juurruttamista muihin käytäntöihin, koulutukseen ja ammattitaitoon. Metsäterapia on erinomainen pohja ekoterapialle ja se voi tarjota erinomaisen kontekstin muille terapiamuodoille. Henkilökohtaisesti olen kiinnostunut yhä enemmän metsäterapian mahdollisuuksista ennaltaehkäisevässä terveydenedistämisessä sekä kuntouttavana toimintana erilaisissa asiayhteyksissä. Omassa toiminnassani korostuu erityisesti kuntouttava ja virkistävä ote, olipa kyseessä sitten arkinen kiire ja velvollisuuksien taakka tai tavoitteellinen kuntoutuminen ja oman elämän hallinta.

 

Luonto ei vaadi, ei osoittele, hymistele eikä kritisoi. Luonnossa olet aina hyväksytty ja tervetullut sellaisena kuin olet. Tervetuloa altistumaan luonnolle ja kokeilemaan ohjatun metsäterapiakävelyn taika.

Seuraava avoin ja julkinen ohjattu kävely on 8.9.2018 klo 17-20 Tampereen Kintulammilla. Kyseinen kävely kuuluu kansainväliseen ohjattujen kävelyiden tapahtumaan. Haluatko olla osallisena globaalissa tapahtumassa, tietäen, että saman asian äärellä luonnossa viipyilee tuhansia ihmisiä ympäri maapalloa?

 

https://www.facebook.com/events/174892103150596/Shinrin yoku – ohjattu metsäterapiakävely

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: