Puddle zone – lupa lällyttää

 

Australian matkani liittyi metsäterapiaohjaajan opintoihin. Lähijakson aikana osallistujat osallistuivat terapiakävelyihin erilaisissa ympäristöissä toteutettuina.  Yksi itselleni havahduttavimmista kokemuksista oli WIM –what´s in motion – harjoitus, jonka aikana syntyi seuraavat mietteet.

What´s in motion on harjoite, jonka tarkoituksena on saada ihmiset yksinkertaisesti hidastamaan tahtia. Ohjaaja asettaa tahdin, joka on h-i-d-a-s. Nopeaan tahtiin tottuneella voi olla vaikeuksia asettua annettuun tahtiin. Itsekin kärvistelin kävelyn alussa tuskastuttavan hitaan menon vuoksi. Lisäksi vauhdin hidastaminen saattaa tuottaa ajatuksen siitä, että epäonnistuu ”annetussa tehtävässä”. Tahdin hidastamista harjoitellaan oman itsensä vuoksi, ei ohjaajan eikä kenenkään muun. Elämme hektisessä maailmassa, ja kiire on yksi pahimmista taudinaiheuttajista ellei suorastaan sairauksista. Pysähtyminen ja vauhdin hiljentäminen on tuiki tarpeellinen etenkin ihmiselle, jolla on halu tai tarve tehdä ja kohdata muutos. Toisille tarpeen havaitseminen tulee pienellä ärsykkeellä, kun jollekin toiselle ei edes sydänkohtaus nelikymppisenä riitä ravistamaan arkisia totunnaisuuksia.

Katselin ympärilleni, joka oli täynnä monenlaisia virikkeitä, olimmehan Healesvillen eläintarhassa. Päädyin seisomaan paikallani, keho kertoi, että on pysyttävä paikoillaan. En osaa sanoa ajankulusta yhtään mitään, mutta tunsin, etten saa ympäristöstä mitään irti. Pyörin paikoillani ja etsin jotain, mikä saisi minut näkemään/kuulemaan/tuntemaan jotain. Sitten silmäni tavoittivat taulun ”PUDDLE ZONE”. Olin vieraillut Healesvillessä jo kerran aiemmin perheeni kanssa. Tunsin lievää kateutta australialaisia kohtaan, he osoittivat ison kyltin kera, että mutalätäkkö on sallittu paikka ja lällyä saa tehdä. Samaan aikaan kuulin alitajunnassa, kuinka kotona olisin kieltänyt lapsiani menemästä mutalätäkköön sotkemaan vaatteita. Kuinka minulla on muutenkin niin paljon pyykättävää kaikkien muiden hommien lisäksi. Lapseni eivät perheen eläintarhavierailun aikana halunneet edes mennä lällyyn, tajusin vasta tällä harjoituskerralla jotain. Olen ehkä liikaa iskostanut heidän mieliinsä, että äidille ei saa tuottaa liikaa työtä, pyykättävää, siivottavaa jne.

Menin Puddle Zonelle ja aloin lällyttää mutaa kengilläni. Ensimmäiset painallukset eivät tuottaneet näkyvää tulosta, muutosta. Painelin lisää ja lisää, voimakkaammin ja nopeammin. Mutaan alkoi painautua kenkieni pohjien kuvioita. Tarkastelin kuvioita seisoviltani. Maa ja muta eheytyivät aika nopeasti, huomasin jälkien hälvenevän. Vaihdoin suuntaa, painallusten tempoa ja voimaa. Toistin tätä useita kertoja. Sitten vaihdoin tarkastelukulmaa. Kyykistyin mutaläjän ja luomani lällyn lähelle. Tuijotin pitkään kenkieni pohjien tuottamia kuvioita. Maahan uurtui syviä uimia, teräviä reunoja, loivia kukkuloita, jotka olivat Salomon Fellraiserin disainia. Oikeita design- kuvioita. Toistin askelluksia yhä uudelleen ja uudelleen ja kyykistyin tarkastelemaan niitä. Kappas, siellähän näkyi elämää!

Ensimmäinen havaintoni oli se, että maa palautui askelluksistani nopeasti mutta sen havaitseminen riippui siitä, miltä etäisyydeltä niitä katsoin. Luulin, että yhteen uurteeseen ilmaantui hento tikku tai heinä. Se taipui tuulen voimasta, hennosti mutta nähtävästi. Mitä tarkemmin sitä huojuvaa heinää katsoin, tajusin sen olevan ohuen ohut mato. Kaivaessani kännykkää taskusta mato katosi. Ei. Mato ei kadonnut, vaan oma keskittymiseni ja fokus katosivat. Palasin lällyn pariin ja laitoin kännykän taskuun takaisin. Pian uurteissa pyöri pieni mutta sisukas koppakuoriainen. Se ei kyennyt ylittämään Salomon Fellraiserin kaivertamia vuoristoja ponnistelematta. Koppis kopsahti selälleen uudestaan ja uudestaan. Koppiksen taistelun aikana tuuli, vesi, lämpö ja aika olivat synnyttäneet muokkautuvaan maahan toisia alueita lällyn reunamille. Syvennyksissä Fellraiserin jäljet olivat edelleen. Koppis pääsi jatkamaan matkaansa. Kai se väsyi yrittämiseen ja epäonnistumiseen ja vaihtoi suuntaa. Alkuperäinen suunnitelma ei toteutunut. Se sopeutui tilanteeseen ja löysi keinon selviytyä. Tästä virisi analyyttinen pohdinta kuuluisasta suomalaisesta sisusta, mutta se on toinen tarina se!

Tästä kaikesta minun oli helppo löytää todisteita siitä, miten ihminen toiminnoillaan, teoillaan ja valinnoillaan vaikuttaa ainutlaatuiseen maapalloomme. Ympäristöön, pihaan, ja pöytään, joka meitä ruokkii. Jotkut teot jättävät ikiaikaisia jälkiä eikä maa eheydy. Tärkeintä olisi mielestäni keskittyä siihen, miten voisimme välttää peruuttamattomat muutokset, jotka eivät ole kestäviä.

Jotkut teot ja valinnat vaikuttavat voimakkaasti omaan elämäämme. Kuljemme ja askellamme eri tavoin jättäen jälkiä sekä nykyisyyteen että tulevaan. Ihan koko maailmaa ei tarvitse syleillä. Alku on kuitenkin siinä, miten ajattelemme omien tekojemme vaikuttavan omaan elämäämme ja lähiympäristöömme. Enkä tarkoita tällä vain ekologista vaikutusta vaan myös hyvinvointivaikutuksia fysiikkaan, psyykeen, sosiaaliseen hyvinvointiin.

Hetkeäkään en miettinyt, mitähän joku eläintarhavierailija ajattelee aikuisesta leikkimässä lällymudassa. Sen sijaan uppouiduin ajatuksiini ja yhytin sisäisen äänen käymään vilkasta dialogia omasta hyvinvoinnista, valinnoista sekä toiveista ja haluista.

Hyvät kanssaihmiset! Antakaa itsellenne mahdollisuus ottaa vastaan uusia ajatuksia, pohdintoja ja valinnan mahdollisuuksia. Kuunnelkaa itseänne. Se onnistuu myös vilkkaissa ympäristöissä, kun pysähtymisen taitoja harjoittelee ja niitä harjoittaa. Veikkaan, että hyvinvointi lisääntyy! Seuraavalla kerralla annan lasteni mennä toteuttamaan itseään mutalällyyn! Edistykselliset työyhteisöt (mm. RedBull) mahdollistavat jo työntekijöilleen ohjattuja metsäterapiatuokioita, sillä johtajat ovat oivaltaneet luonnon tarjoavan tilan ja mahdollisuuden luovuudelle. Luovuus puolestaan on avain maailman menestykseen.

Mikäli toivot omaan työ- tai muuhun yhteisöösi luovuutta ja hyvinvointia ruokkivia tapahtumia, ota rohkeasti yhteyttä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: